معرفی انواع ذخیره سازهای SSD, SATA, SAS
درباره SSD , SAS و SATA بیشتر بدانیم
SSD
حافظه های حالت جامد (Solid State Drive) یا به اختصار SSD نسل جدید حافظه های ذخیره سازی اطلاعات هستند. این حافظه ها از هیچ قسمت متحرک یا دیسک چرخان در داخل خود استفاده نمی کنند و همین وجه تمایز اصلی آنها با دیگر انواع ذخیره سازها است. در واقع این قطعات مدارات مجتمعی هستند که همانند مموری ها اطلاعات را با سرعت بسیار بالا خوانش می کنند اما می توانند بدون استفاده از برق نیز اطلاعات را در خود ذخیره نگاه دارند. این حافظه ها از سرعت بسیار بالاتر، مقاومت بیشتر در برابر ضربه، تاخیر بسیار کم، و کارکرد بی صدا به نسبت انواع رایج ذخیره سازها بهره می برند.
مزایای هارد SSD
• این هاردها دارای عملکرد بسیار سریعتر حدود 6 تا 8 برابر انواع رایج ذخیره سازها هستند.
• به دلیل حجم کوچکتر می توان تعداد بیشتری از آنها را در سرورها جایگذاری کرد
• پایداری بسیار بیشتری دارند
معایب
• به نسبت ظرفیت ذخیره سازی خود بسیار گران هستند
• دارای ظرفیت کمی به نسبت هاردهای SATA و SAS هستند
SATA
حافظه های SATA یا Serial ATA جایگزین سیستم PATA یا Parallel ATA شدند. . برتری های این سیستم شامل نیاز به طول کمتر کابل، هزینه کمتر، انتقال سریعتر اطلاعات ، و ارتباطات بهینه تر است. نسل اول این دیوایسها از سرعت ارتباطی 1.5 Gbit/s پشتیبانی می کرد اما با نیاز روزافزون به سرعت بیشتر نسل های بعدی این اینترفیس با سرعت بالاتر تولید شد.
در نسل دوم سرعت انتقال اطلاعات به 3 Gbit/s رسید که دو برابر نسل قبلی است. در سال 2009 استاندارد جدیدتر SATA 3.0 معرفی شد که سرعت انتقال اطلاعات به 6 Gbit/s رسید. اکثر هارد درایو های پشتیبانی کننده از SATA 3G و SATA 6G به هم متصل می شوند ولی در اتصالات 3G به 6G سرعت کمتر 3G مورد استفاده مشترک قرار می گیرد.
SAS
حافظه های Serial Attached SCSI یا به اختصار SAS نسل دیگری از حافظه های ذخیره سازی است. این پروتکل اتصال و انتقال اطلاعات ، به منظور ارتباط سریع بین دیوایسهای مختلف از جمله ذخیره سازها مورد استفاده قرار گرفت. در نسخه دوم این تکنولوژی که در سال 2008 معرفی شد سرعت انتقال اطلاعات به 3 Gbit/s رسید و در نسل دوم در سال 2009 به 6 Gbit/s و در نسل سوم در سال 2013 به 12 Gbit/s رسید.
مقایسه سرعت
هاردهای SATA و SAS دارای قسمت چرخانی بر روی دیسک ذخیره سازی هستند. عموما هرچه سرعت چرخش روی این دیسک ها بیشتر باشد، سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات نیز بالاتر است. انواع رایج هاردها از سرعت ۷۲۰۰ دور در دقیقه یا اخصتارا 7.2k استفاده می کنند. اما با نیاز روز افزون به سرعت بیشتر هم اکنون انواع دیگری نظیر سرعت های ۱۰۰۰۰ دور در دقیقه 10k و ۱۵۰۰۰ دور در دقیقه 15k مورد استفاده قرار می گیرد.با افزایش سرعت چرخش سرعت دسترسی به اطلاعات بالا می رود اما در عین حال میزان مصرف انرژی دستگاه و همچنین صدا و لرزش تولید شده نیز بیشتر می شود. و هزینه های نگه داری سیستم را بالا می برد.
اندازه هارد
هارد های رایج در دو سایز استاندارد تولید می شوند. سایز بزرگ LFF 3.5 اینچی و سایز کوچکتر SFF 2.5 اینچی.
تفاوت اتصالات SAS و SATA
در نوع اتصالات حافظه های SAS و SATA تفاوت کوچکی وجود دارد که در شکل زیر به وضوح مشخص شده است.