گزارش سال ۲۰۱۴ موسسه گارتنر درباره سیستم های ذخیره سازی
مربع جادویی (Magic quadrant) موسسه گارتنر
سیستم های ذخیره سازی چندمنظوره برای پاسخ به نیاز ذخیره اطلاعات به صورت مشترک بین چندین سرور فیزیکی، مجازی و یا بانک های اطلاعاتی و فایل ها طراحی شده اند. این بازار شامل انواع سیستم های میان رده، بالا رده، NAS و دیسک های هیبریدی می شود. دیسک های حالت جامد (SSD) در این تحقیق از سوی موسسه گارتنر مورد بررسی قرار نگرفته اند.
این دیاگرام مربوط به گزارش موسسه گارتنر در ماه نوامبر 2014 است و جایگاه شرکت های فعال در این حوزه را در چهار بخش بیان می کند.
شرکت Dell
شرکت دل بعد از خصوصی سازی اخیر خود اقدام به تغییر سیاست کاری خود در بازار ذخیره سازها کرده است همچنین دامنه محصولات خود را نیز تغییر داده است. البته تاثیرات کامل این خصوصی سازی شاید تا چند سال آینده به طور کامل قابل مشاهده نباشد. این شرکت با طراحی جدید، قطعات سخت افزاری را به طور مشترک بین سرورها و ذخیره سازها طراحی کرده است تا هزینه های تولید را کاهش دهد. همچنین یک حافظه کش جدید در سمت سرور برای سیستم های SAN به نام Fluid طراحی کرده است که با ویژگی Data Progression در سیستم های ذخیره ساز Compellent یکپارچه می شود. سیاست جدید این شرکت در بازار ذخیره سازها، تمرکز بر روی مباحثی نظیر اقتصادی بودن ذخیره سازی، سهولت استفاده از دستگاه ها و همچنین توجه بیشتر به نگرانی های مشرتیان است. هم اکنون سودآوری فروش محصولات Compellent با افزایش رو به رو بوده است در حالی که سودآوری محصولات EqualLogic کاهش یافته است. همچنین با اینکه سودآوری محصولات FluidFS در حال افزایش است اما این رشد آنقدر سریع نیست که بتواند شرکت دل را به یک بازیگر مهم در بازار ذخیره سازهای NAS میان رده و رده سازمانی تبدیل کند.
نقاط قوت:
• شرکت دل به خوبی توانسته است از یک شرکت دولتی به یک شرکت خصوصی تبدیل شود بدون اینکه آسیب زیادی به درآمد و برند تجاری خود بزند.
• یکپارچگی کامل بین Fluid Cache و ویژگی Date Progression باعث افزایش کارایی و انعطاف سیستم های Compellent می شود.
• برتری اصلی محصولات دل، در زمینه جزئیات تخصصی محصولات و همچنین قیمت گذاری مناسب است. علاوه بر این وجود لایسنس مادام العمر نرم افزاری در سیستم های دل باعث جذب نظر مشتریان و بروزرسانی های مقرون به صرفه می شود.
نقاط ضعف:
• شرکت دل محصولات رده بالا با آرایه تماما Flash ندارد که بتواند از فشرده سازی همزمان پشتیبانی کند. اگر چه که این شرکت با ارائه Storage Center 6.5 سیستم فشرده سازی بدون تاثیر روی عملکرد سیستم را معرفی کرده است اما عدم پشتیبانی از ویژگی Deduplication قدرت این محصولات را در محیط های زیرساخت مجازی دسکتاپ (VDI) محدود می کند.
• شرکت دل باید هنوز محصولات ذخیره ساز و محصولات یکپارچه خود را ساده سازی کند تا استفاده و مدیریت آنها آسانتر شود. همچنین این شرکت باید بهره وری بخش تحقیق و توسعه خود را افزایش دهد.
شرکت EMC
شرکت EMC هنوز رهبر بازار ذخیره سازی است. این شرکت بر روی اجرای اهداف خود سرمایه گذاری عمده ای انجام می دهد و به سرعت اشتباهات خود را اصلاح می کند. تمامی اقدامات این شرکت در زمینه طراحی و ارائه محصولات در جهت تقویت جایگاه خود به عنوان رهبر محصولات ذخیره سازی است. تغییرات اخیر مدیریتی این شرکت در بخش تحقیق و توسعه با هدف ایجاد سرعت بیشتر در اجرای تغییرات و تطبیق با نیاز و خواسته های مشرتیان بوده است. شرکت EMC از توانایی تولیدی خود استفاده می کند تا چندین رده محصولات غیر مشابه ذخیره سازی تولید کند. این محصولات شامل Isilon, VNX و VMAX می شود. اخیرا این شرکت بر گرایش بازار به مفاهیمی همچون ذخیره سازی ابری، حافظه FLASH، انطباق پذیری ، زیرساخت های یکپارچه و Big Data تمرکز کرده است. این شرکت این کار را با اصلاح و ارتقا تکنیکی محصولات خود و همچنین طراحی و اکتساب راهکارهای اختصاصی انجام داده است که همگی این راهکارها به صورت یکپارجه در محصولات ذخیره سازی بر پایه نرم افزار این شرکت به نام ViPR گرد هم آمده است. همچنین این شرکت با خرید دیگر شرکت های فعال در زمینه ذخیره سازی مانند ScaleIO ، DSSD و iWave از ورود شرکت های رقیب به بازار خود جلوگیری کرده است و با استفاده از تکنولوژی های توسعه داده شده توسط آنان، محصولات خود را همواره در صف اول بازار نگه داشته است.
نقاط قوت:
• وجود محصولات مختلف رقابتی در همه بخش های بازار
• ارتقا محصولات VMAX, VNX, Isilon با معرفی مدل های جدید و ارتقا نرم افزاری
• عملکرد موثر در زمینه ایجاد اکوسیستمی با استفاده آسان
نقاط ضعف:
• باید برای ادغام یا جداسازی بخش های مختلف شرکت دقت بیشتری صورت بگیرد و تاثیر آن بر بازار این شرکت بررسی بیشتر شود.
• سیستم های یکپارچه، Block و NAS این شرکت دیگر رهبر بلامناضع بازار در زمینه استفاده آسان و عملکرد به نسبت قیمت نیستند.
• دامنه محصولات گسترده این شرکت و افزایش ابزارهای مدیریتی آن سبب افزایش پیچیدگی استفاده از این محصولات شده است.
شرکت Hitachi
تا قبل از این شرکت Hitachi Data System به عنوان یک بخش بازاریابی و فروش محصولات هیتاچی فعالیت می کرد اما اکنون این بخش به یک بخش مهم تولید و تحقیق و توسعه ارتقا پیدا کرده است که بخش هایی را نیز خارج از کشور ژاپن در اختیار خود دارد. تمرکز این شرکت بر روی حافظه های FLASH ، پلتفرم های NAS و گسترش اکوسیستم هیتاچی باعث شده است که جایگاه این شرکت به عنوان یک شرکت ارائه دهنده محصولات ذخیره سازی یکپارچه ارتقا پیدا کند. شرکت هیتاچی، با معرفی نسل جدید ذخیره ساز بالارده VSP G10000 با پایداری ، انعطاف پذیری و عملکرد بالا با هزینه مقرون به صرفه، توجه خود به ذخیره سازی مجازی را در سیستم ذخیره سازی برپایه نرم افزار بیش از پیش کرده است.
نقاط قوت:
• شرکت Hitachi با حضور در عرصه جهانی و ارائه محصولات رقابتی، شهرت ویژه ای در زمینه ساخت سیستم های قابل اعتماد و پشتیبانی سازمان یافته دارد.
• سری جدید محصول رده بالا این شرکت به نام VSP G1000 از همه جهات از نسل های پیشین خود برتر است.
• HNAS یک سیستم ذخیره سازی است که metadata را از اطلاعات کاربر جداسازی می کند و با سیستم اختصاصی عملکرد دستگاه را در هنگام ذخیره میلیون ها فایل کوچک ارتقا می بخشد.
نقات ضعف:
• اگرچه که شرکت هیتاچی در زمینه بازاریابی و فروش عملکرد مناسبی داشته است اما در زمینه قیمت گذاری رقابتی هنوز دچار ضعف است.
• این شرکت هنوز در زمینه ساخت و پشتیبانی از زیرساخت ذخیره سازی برپایه نرم افزار SDS عملکرد مناسبی ندارد.
• راهکار ذخیره سازی یکپارچه هیتاچی نیاز شدید به بروزرسانی دارد و هم اکنون از رقبای خود عقب افتاده است.
شرکت HP
شرکت اچ پی تمرکز اصلی خود را بر روی محصولات 3PAR StoreServ و StoreVirtual 4000 گذاشته است. این تمرکز باعث رشد و تحکیم جایگاه اچ پی در بین فروشندگان و مصرف کنندگان شده است. اگرچه شرکت اچ پی به پشتیبانی نرم افزاری و سخت افزاری محصولات EVA تا سال 2017 ادامه می دهد اما طبق پیشبینی موسسه گارتنر ، این شرکت تغییرات عمده دیگری در این رده از محصولات ایجاد نخواهد کرد. به باور موسسه گارتنر، شرکت اچ پی به همکاری خود با شرکت هیتاچی در سری XP ادامه خواهد داد زیرا این همکاری برای هردو شرکت سودآور بوده است. این شرکت به طور مداوم به ارتقا سیستم های 3PAR StoreServ و StoreVirtual 4000 پرداخته است. که این ارتقا باعث افزایش عملکرد، ظرفیت و کارایی سیستم شده است. سیاست فروش محصولات اچ پی در زمینه دستگاه های ذخیره ساز، علاوه بر فروش توسط شرکای این شرکت، فروش مستقیم را نیز شامل می شود.
نقاط قوت:
• با استفاده از سیستم مدیریت مشترک بین ذخیره سازهای میان رده تا بالارده، مدیریت اطلاعات را در سازمان ها آسان می کند.
• در زمان استفاده از 4 نود یا بیشتر، و با اولیت بندی بهینه سازی شده، دستگاه 3PAR StoreServ 10000 از نظر عملکرد، پایداری و کارایی از بسیاری از دستگاه های Frame-based با قیمت گرانتر نیز بهتر است.
• شرکت اچ پی سرمایه گذاری زیادی در بخش تحقیق و توسعه انجام داده است تا محصولاتش از Citrix XenServer ، Red Hat KVM و VMware vSphere پشتیبانی کامل به عمل آورند.
نقاط ضعف:
• تا زمانی که تغییرات مدیریتی و سیاستی اچ پی به طور کامل انجام نشده است. می تواند باعث محدود شدن قابلیت توسعه بخش ذخیره سازی شود و این شرکت را از نقشه راه خود دور کند.
• شرکت اچ پی پلتفرم NAS مستقلی ندارد که مشخصات عملکردی مناسب بازار میان رده و بالارده محصولات NAS باشد.
• به نظر می رسد شرکت اچ پی بیشتر تمرکز و بودجه تحقیق و توسعه خود را به محصولات 3PAR StoreServ اختصاص دهد و توجه چندانی به سری محصولات StoreVirtual 4000 و XP نکند.
شرکت IBM
سیاست کاری شرکتIBM در زمینه فروش ذخیره ساز بر اساس فروش سیستم های متعلق به خود این شرکت به جای فروش دستگاه های تولید شده توسط شرکت های OEM است. تمرکز فعلی این شرکت روی دستگاه های NAS بر پایه فایل-سیستم جامع موازی General Parallel File System یا GPFS است. نمونه این محصولات دستگاه ذخیره ساز یکپارچه Storwize V7000 است. در محصولات جدید شرکت IBM سیستم SVC یا SAN Volume Controller نقش مهمی ایفا می کند. این سیستم قابلیت مجازی سازی و همچنین فشرده سازی را به دستگاه های DS8000 و XIV اضافه می کند. سیستم SVC هنگامی که با سیستم Flashcopy Manager و TPC یکپارچه شود تبدیل به سیستم ذخیره سازی مجازی IBM می شود که به نام Virtual Storage Center-VSC ارائه می شود.
نقاط قوت:
• شرکت IBM در حال استاندارد سازی و ارتقا رابط مدیریتی XIV است. رابطی که مدرن و با قابلیت استفاده آسان با استفاده از آیکون است
• محصولات این شرکت با استفاده از SVC ، قابلیت فشرده سازی و افزایش بهره وری را برای کاربران به ارمغان می آورد.
• روش فروش شرکت IBM بر اساس ارزش اقتصادی محصول به کاربران کمک می کند تا بهینه ترین زیرساخت ذخیره سازی را برای خود طراحی کنند.
نقاط ضعف:
• عدم پاسخ به موقع به محصولات جدید معرفی شده از سوی شرکت های رقیب توسط IBM و همچنین قطع همکاری این شرکت با شرکای OEM خود نگرانی هایی در زمینه تعهد این شرکت به ارائه محصولات ذخیره سازی ایجاد کرده است.
• قطع همکاری این شرکت با Netapp باعث شده است که کاربران محصولات سری N مجبور به تغییر شرکت پشتیبانی کننده و یا تغییر کامل دستگاه های مورد استفاده خود شوند.
• تاکید IBM به استفاده از SVC برای تکمیل ویژگی های ناقص دستگاه ها باعث پیچیدگی و هزینه بر شدن پروسه فروش محصولات شده است.
شرکت NetApp
شرکت NetApp از ماه سپتامبر 2014 اقدام به ارائه سری جدید محصولات به نام FlashRay کرده است. این شرکت هم اکنون در حال ارائه سه نوع معماری مختلف برای انواع ذخیره سازهای خود است. و همین امر باعث شده است که کاربران مجبور به یادگیری نحوه استفاده از سه نوع دستگاه در سری های FlashRay ، E و FAS شوند زیرا این سری از محصولات دارای سیستم های مدیریتی مشترک یا مشابه نیستند. سری محصولات E به عنوان دستگاه های با عملکرد بالا می توانند به صورت ترکیبی از HDD یا SDD استفاده کنند. میزان هم پوشانی بین محصولات مختلف این شرکت بر اساس ظرفیت، عملکرد، امنیت و پروتکل های پشتیبانی شوند باهم متفاوت است.
نقاط قوت:
• شرکت NetApp با داشتن زمینه کافی در ارائه تعداد زیادی سیستم های کوچک توانایی بالایی در جهت شناسایی دقیق نیاز کاربران و پاسخ به این نیازها دارد.
• نرم افزار Ontap می تواند روی دستگاه ها به صورت استاندارد نصب شود و یا از طریق سیستم ابری به آنها متصل شود.
• مدیریت آسان FAS و ارائه گزارشات SDS از طریق OnCommand
نقاط ضعف:
• دشواری انتقال از سیستم 7-Mode به Cluster-Mode باعث ایجاد تاخیر در این انتقال و یا در نظر گیری راهکارهای ذخیره سازی دیگر در بین مشتریان شده است.
• وجود تفاوت های بسیار در ارائه خدمات و پشتیبانی بین سیستم های FAS و E باعث شده است که کاربران به پشتیبانی FlashRay توجه بیشتری نشان دهند.
• سیستم قیمت گذاری نرم افزاری FAS و هزینه های بالای نگه داری عموما باعث شده است که هزینه های کلی استفاده از NetApp به نسبت دیگر شرکت های فعال در این زمینه بیشتر باشد.
بررسی تغییر جایگاه شرکت اچ پی
در طی بررسی های انجام شده توسط موسسه گارتنر در زمینه بازار ذخیره سازها، جایگاه شرکت اچ پی به نسبت سال گذشته ارتقا چشمگیری داشته است و این شرکت هم اکنون در جایگاه سوم بعد از EMC و Hitachi قرار دارد. نمودار مقایسه شرکت های ذخیره ساز در سال 2013 و در سال 2014 را در زیر مشاهده می کنید.